Antalya Müzesinde toplamda 14 adet sergi salonu yer almaktadır. Likya, Pamfilya ve Pisidya bölgelerini kapsayan Antalya ili sınırları dahilinde bulunan eserlerin sergilendiği bir müzedir.
Trend İçerikler

Antalya Müzesi Birinci Dünya Savaşında işgale gelen Avrupalı güçlerin sanat eseri açgözlüğüne ve hırsızlığına engel olabilmek aynı zamanda kurtarılmış olan eserlerin korunması için 1922 yılında kurulmuştur. 1972 yılında kadar farklı Camiiler kullanılarak idare edilmiş ve bugünkü yerine daha sonra aktarımı yapılmıştır.
Müzede toplamda 14 adet sergi salonu yer almakta ve haftanın her günü 8:30-17:30 saatleri arasında açıktır. Likya, Pamfilya ve Pisidya bölgelerini kapsayan Antalya ili sınırları dahilinde bulunan eserlerin sergilendiği bir müzedir. 1988 yılında Avrupa tarafından ödüllendirilen Antalya Müzesi binlerce yıllık sanat eserlerini en iyi şekilde gösterime sunmaktadır. Müze salonları çocuk bölümü, Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu, Seramik Eserler Salonu, Bölge kazıları salonu, İmparatorlar salonu, Tanrılar Salonu, Perge Batı Cadde ve F-5 Çeşmesi Salonu, Mozaik Salonu, Perge Tiyatrosu Salonu, Lahitler Salonu, Ölü Kültü Salonu, Sikke küçük eserler ve ikonalar salonudur.
Bunların arasında bulunan Dans Eden Kadın Heykeli, Caracalla Heykeli, Dionysiak Lahdi, Kurban Sahne Frizi, Leto, Yorgun Herakles gibi çok değerli ve bilinen parçalarda vardır. Antalya müzesinin kapladığı alan 30.000 m2 kadardır. 30.000 den fazla eser korunma altında 5.000 kadar eserde ziyaretçiler için gösterime sunuludur.
Müzede otopark alanı mevcuttur. Müze alanında sigara içilmesi yasaktır. Müzeye giriş ücretlidir. Müzede konferans salonu ve kafeteryada bulunmaktadır.
Müze Müdürlüğü Merkez Müzesi Hakkında Genel Bilgi
Antalya Müzesi, merhum Süleyman Fikri ERTEN tarafından kuruldu ve ilk olarak tekeli Mehmet Paşa Camii'nin karşısında küçük bir mescitte eski eserleri toplayarak kuruldu.Müze, 1922 yılında kaleiçindeki Alaaddin Camii'ne, 1937 yılında da Yivli Minare Camii'ne taşındıktan sonra 1972 yılından bu yana bugünkü binasında hizmet vermektedir.
Antalya Müzesi, 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü almıştır ve 12 sergi salonu ve bir bahçe sergilemesinden oluşmaktadır. Koleksiyonundaki eserlerin çoğu, büyük bir arkeolojik zenginliğe sahip Antalya bölgesinde yapılan periyodik kazılardan elde edildi ve ilk insandan günümüze dek kronolojik olarak sıralanmıştır.Ek bir bina da inşa edilecektir ve geniş teşhir alanlarına ve çağdaş eser depolarına sahip olacaktır.
Merkezi Müzede Bulunan Eser Sayısı
Envanterdeki Malzemelerin Sayısı
14.216 arkeolojik varlık
Sikke numarası: 31.408
Etnografya: 6.792
Kayıtlı Etütlük varlık Sayısı
1.127 arkeolojik varlık
Sikke:17.909, Bulle:32
Ethografi: 81
Antalya Müzesi Heykelleri Dönemsel
Antalya, Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginliklerine sahiptir. Bu geniş il, Likya, Pamfilya, Kilikya ve Pisidiya gibi en ilginç arkeolojik yerleşimlerden oluşur. Ayrıca, Akdeniz'de uzun bir kıyı şeridine ve zengin topraklara sahiptir. Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Antalya Müzesi, kendine özgü koleksiyonları ile bölgenin tüm tarihini aydınlatan en seçkin eserleri sergilemektedir.
Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından kuruldu. Müze, Kaleiçi’ndeki Alaaddin Camii’nde bir dönem kalmıştır ve daha sonrasında 1937 yılında Yivli Minare Külliyesi’nde faaliyet gösterdi. 1972 yılında şuanda var olan binasına geçiş yaptı.
1988 yılında Antalya Müzesi Avrupa Konseyi Özel Ödülü aldı.
Antalya Müzesi, 13 sergi salonu ve bir bahçe sergilemesinden oluşur. Müze koleksiyonundaki arkeolojik ve etnografik eserlerin çoğu yerli ve yabancı bilim adamlarının bölgede yaptıkları düzenli kazılardan elde edilmiştir.
Sergisi, Anadolu ve Yakın Doğu Paleolitiği için çok önemli olan Karain Mağarası buluntularıyla başladı ve kronolojik olarak Bademağacı, Karataş Semayük, Bayındır Tümülüsleri, Hacımusalar, Limyra, Patara, Xanthos, Arykanda, St. Nicholas Kilisesi, Perge ve Müze kurtarma kazılarından elde edilen buluntularla devam etti..
Müzenin en ilgi çekici yerlerinden bazıları, Prehistorya salonundaki küp mezar, Kazılar salonunun orta vitrinini süsleyen İ.Ö.7. yüzyıl Elmalı-Bayındır Tümülüslerinden elde edilen buluntular, İmparatorlar salonundaki siyah beyaz mermerden yapılmış dansöz heykeli, yeni binanın alt katında Patara oygu mezarlarına ait bir örnek ve aynı binanın üst katında Sikke ve Korydella defineleridir.
Antalya Müzesi heykelleri en zengin Roma Dönemi'nden kalma olup, birkaç istisna dışında M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır. Sergilenen örneklerin neredeyse tamamı o dönemde Pamfilya'nın başkenti olan Perge'den çıkarıldı. Yunan heykelleri, Roma portre heykelleri ve lahitlerin (oyma taş mezarlar) kopyalarını içeren bu koleksiyonun zenginliği, bize Perge'de bulunan bir heykeltıraşlık okulunun eserlerinin açık kanıtlarını sunmaktadır. Perge'de 1946 yılında Prof. Dr. Arif Müfit Mansel ve Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında başlayan kazılara, müzede saklanan heykel koleksiyonunun büyük bir kısmını kazıp çıkaran bu arkeologlara Antalya Müzesi çok şey borçludur.
Ayrıca Aspendos çinileri, Selçuklu Kuran-ı Kerim, eski hattatlarımızın elinden çıkmış hilye, naat, icâzet ve katığ gibi yazı levhaları, tekke malzemeleri tartı aletleri, bölgenin köylerinde dokunan Döşemealtı halılarından örnekler ve 15. yüzyıl dönemine ait olan bir Uşak halısı şuan Etnografya bölümünün en ilgi çeken eserlerindendir. Ayrıca bu salonların bir bölümünde Yörük yaşamından kesitler sergilenmektedir. Diğer bir bölümde
Müzenin kurucusu Süleyman Fikri Erten'in daktilosu, hesap makinesi ve ilk mühürünün sergilendiği bir anı vitrini, sergileme alanlarının sonunda yer alır.
Antalya Müzesi Doğa Tarihi ve Prehistorya Salonu, ilk jeolojik zamandan IV. jeolojik zamana kadar çeşitli canlılara ait fosillerin yanı sıra Alt Paleolitik, Neolitik Kalkolitik ve İlk Tunç dönemlerine ait Karain, Hacılar, Bademağacı ve Karataş-Semayük kazılarından elde edilen eserlerin sergilendiği bir salondur.
Geometrik Çağ'dan (İÖ 10. yüzyıl) Bizans Çağı'na (İS 13. yüzyıl) kadar seramiğin kronolojik sırayla gelişimi Seramik Salonu'nda gösterilir. Bölgedeki çeşitli kazılardan elde edilmiştir.
Müzenin sorumluluk alanındaki 26 farklı kazıdan yeni buluntular sergilenmektedir. Müzenin bazı kazılarının bir kısmı üniversiteler ve çeşitli kurumlar tarafından yürütüldü.
İmparatorlar Salonu, İkinci ve Üçüncü Yüzyıl Roma imparatorları Traian, Hadrian ve Septimius Severus'un heykellerini içerir. Her biri Perge kazılarının çeşitli sezonlarında bulundu. Perge atölyelerinin bu muhteşem heykellerini yaptığı bilinmektedir.
Tanrılar Salonu: Perge kazılarından bulunan bu heykellerin çoğu Helenistik döneme ait orijinallerinin İ.S. 2. ve 3. yüzyıllarda yapılan replikalarıdır.
Pamfilya Seleukeiası'nda bulunan "Filozoflar Mozaiği", Mozaik Salonu'ndaki mozaiklerin en etkileyicilerinden biridir. Bordürler, antik çağda tanınmış matematikçileri, hatipleri ve filozofları göstermektedir.
Mermer Portreler Salonu'nda sergilenen kadın ve erkek başları, İ.S. 2. yüzyıl Roma Dönemine ait olup, bazıları idealize edilmiş, diğerleri ise kişisel özelliklerini vurgulamak için sergilenmektedir.
Perge Tiyatrosu Salonu: Perge Tiyatrosu sahne binasının önünde tüm eserler sergilenir. Bir deprem nedeniyle çöken sahne binasının altında, buluntular tamamen yıkılmış olarak bulundu. İki yıllık restorasyon sürecinden sonra müzede sergilenecekler.
Lahitler Salonu: Bu salonun giriş bölümünde, çoğu Perge nekropolünden getirilmiş çeşitli türlerde lahitler görebilirsiniz. Yerel olarak üretilen Prokennessos ve Dokimeion mermerleri Perge atölyelerinde işlenmiştir. Hepsi İS 2. ve 3. yüzyıllara ait. İkinci bölümde, Patara'daki toprak altı oyugu mezarlarından bir örnek gösterilmektedir. Yine bu bölümde, Patara ve Limyra'da bulunan lahit ve mezar anıtlarına ait parçaların yanı sıra çeşitli ören yerlerine ait steller, yazıtlar ve diğer sanat eserlerinin görüntülerini görebilirsiniz.
Sualtı "Küçük Buluntu", "İkona" ve "Sikke Salonu", sikke basım tekniği ile başlayan bu salonda bölgesel şehir sikkeleri sergilenmektedir. Sikkelerin Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Avrupa, Beylik ve Osmanlı dönemlerine göre kronolojik olarak sıralandığı bir düzende sergilenmesi planlanmıştır. Sualtı eserleri, heykelcikler, takılar, defineler ve bullalar salondaki diğer vitrinlerde sergilenmektedir. Salonun ilginç köşeleri, 19. yüzyıldan ikonalar ve Aziz Nicholas'a ait birkaç kemiğin sergilendiği vitrindir.
Antalya Müzesi Açılış Kapanış Saatleri 2024
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Her gün açık
Antalya Müzesi Adresi ve Antalya Müzesi Giriş Ücreti 2024
Adres: Bahçelievler Mahallesi Konyaaltı Caddesi No 88 Muratpaşa /Antalya
E-mail: antalyamuzesi@kultur.gov.tr
Tel 1: 02422385688
Antalya Müzesi Giriş Ücreti: 340 TL yabancılar için
Antalya Müzesi Giriş ücreti: 60 TL Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olan kişiler.
Durum: Haftanın her günü AÇIK
Sesli Rehberlik Hizmeti Vardır
Antalya Müzesine Yakından Geçen Otobüsler Listesi
Otobüsler |
|
|||||
CV14 |
CV47 |
KC06 |
KC34 |
Kc35A |
TK36 |
VS18 |
Ek olarak Meltem durağında inerseniz 10 dakika yürüme mesafesinde Antalya Müzesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağında indikten sonra tekrar 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinden Antalya Müzesine ulaşabilirsiniz.
Antalya Otobüs ücretleri 2024 normal kart:15 TL
Antalya Otobüs ücretleri 2024 banka kartı ve kredi kart:18 TL
Otobüsler dışında Tramvay hattı direkt olarak Müzeye kadar gelmektedir. Müzenin bulunduğu kısım Konyaaltı Plajı’nın manzarasına sahip bir noktadadır. Buraya yakın yerler Antalya Araştırma Hastanesi, Konyaaltı Plajı araç yolu, Falezlerde bulunan park ve oturma alanları mevcuttur.
Yorum Gönder
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı...
Popüler Kategoriler

(1)

(4)

(3)

(20)

(1)

(2)

(2)

(2)
En Yeni Haberler
Bülten Aboneliği
Yeniliklerden Haberdar Olmak İster misiniz?